Hva bestemmer badetemperaturen?

En nydelig vårdag i Bergen med strålende sol og shortsvær betyr ikke nødvendigvis at badetemperaturen er på topp. Oppvarming av vann krever mye energi og tar lang tid, men hva er det som gjør at vanntemperaturen stiger?

Fra bøyen Gabriel i Store Lungegårdsvann får vi data om blant annet lufttemperatur og vanntemperatur. I excel-filen Gabriel luft og vann finner du verdier for lufttemperatur og vanntemperatur i overflaten (0,5 m) for perioden 15.05.18 – 17.05.18. I kolonnen tidspunkt står dato og klokkeslett.

Oppgave 1

Plott verdiene på en hensiktsmessig måte og diskuter hvordan lufttemperaturen påvirker temperaturen i vannet.

Oppgave 2

Som du kanskje har lagt merke til stiger vanntemperaturen (litt) også 17.05 selv om lufttemperaturen er lavere enn vanntemperaturen.

Ta en titt på data hentet fra bergensveret.no som viser solinnstrålingen for samme periode: Møhlenpris_2018-05-15_2018-05-17_1530005435

Hvor mye betyr solinnstrålingen for temperaturendringene i vannet?

Oppgave 3

Temperaturforskjellen mellom luft og vann vil føre til en endring i vanntemperaturen. Samtidig vil solinnstråling føre til økning i vanntemperaturen.

Lag en ny kolonne i Gabriel-arket som viser stigningstallet til vanntemperaturen.

Kan du finne en funksjon som forklarer sammenhengen mellom stigningstallet til vanntemperaturen og differansen mellom lufttemperaturen og vanntemperaturen? Må du også ta med solinnstråling for at det skal passe?